Празник на капанските обичаи и занаяти в Топчии

В събота в Етнографския капански комплекс в село Топчии ще има Празник на капанските обичаи и занаяти – финално събитие от проекта на читалище „Просвета“ „Капанското наследство на село Топчии – живо и днес”, финансиран от Национален фонд „Култура”.

От 11.30 часа ще бъде открит базар на народни художествени занаяти с участието на майстори от региона. Празничната програма е с начален час 16 часа с лектория „Функциите на народните художествени занаяти в съвременността“. Етнографът и зам.-директор на Регионалния исторически музей в Разград Даниела Ганчева ще разкаже какво място намират в съвремието старинните накити и различните капански занаяти.

Местни майстори – приложници и занаятчии от региона ще покажат своето майсторство с демонстрации на открито в двора на Етнографския комплекс. Посетителите ще могат да се докоснат до автентичното занаятчийско изкуство и да се запознат с любопитна информация от майсторите за историята и спецификата на занаятите. Сред участниците ще е и „живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова от Гецово. Освен занаятчийската палитра гостите на Етнографския комплекс ще могат да разгледат изложбата „Съвременни капански накити” на самобитната местна майсторка Пенка Киранова.

Дегустацията на традиционни местни ястия е насрочена за 17.00 часа. Жители и гости на селото ще могат да опитат и от местните традиционни капански кулинарни изкушения, приготвени от домакините, като маджунената петмезена каша, саралия, баница, варена тиква с мляко и захар, вито сладко,

В 17.10 започват изявите на съставите за автентичен фолклор към местното читалище, възстановка на старинен местен обичай ще представи групата за възстановки, с музикално-танцовата импресия за легендите на село Топчии ще се изявят от ТТФ „Пулс”.

В 18.15 часа започва концертът на капански състави от региона. На финала на празника е концертът на артистите от Капанския атсамбъл и огнено шоу – притча за хората, земята и хляба.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.