Правителството на Молдова реши за Университета в Тараклия

Държавният университет “Григорий Цамблак” в Тараклия ще бъде превърнат във филиал на русенския университет “Ангел Кънчев”.

Решението за започване на преговори за сключване на споразумение между правителствата на Молдова и България за създаване на филиала беше взето на заседание на правителството в Кишинев, съобщи молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Изпълнението на това споразумение ще разнообрази учебните планове и ще подобри тяхното качество, а завършилите ще получат дипломи за образование по акредитирани и признати в Европа специалности. Същевременно ще се подобрят условията за работа на преподавателите, ще нараснат инвестициите в материално-техническата база на университета и ще се осигури интернационализация на процеса и отвореност за сътрудничество с университети от ЕС.

Министърът на образованието и научните изследвания Дан Перчун подчерта необходимостта от висше учебно заведение в Южна Молдова поради осигуряването на европейски условия и качествено образование.

“Изпълнението на споразумението ще окаже положително влияние върху икономическия живот на Молдова чрез работата на модерно висше учебно заведение в южния регион на страната, чрез разнообразяване на услугите, предоставяни от университета на младите хора от населеното място, и не на последно място – чрез стимулиране на младите хора да учат и работят в Молдова”.

Държавният университет “Григорий Цамблак” в Тараклия е основан през 2004 г.

АРЕНА

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.