По 120 лв. за всички пенсионери до края на 2021 г.

Още по 120 лв. ще взимат всички пенсионери за последните три месеца на годината. Това предложение на ДПС изненадващо мина на второ четене в парламента, пише “24 часа”.

Първоначално депутатите го отхвърлиха, но после Хасан Адемов поиска прегласуване и предложението им в приходната част мина с гласове на ГЕРБ и БСП. А Любомир Каримански от “Има такъв народ” поиска 10 минутна почивка, за да обмислят как да прегласуват предложението си.

Бонусът от 50 лв. пък да остане до края на годината за социалните пенсии за инвалидност, което ще струва 4 млн. лв. до края на годината. Това предложение направи от трибуната Мая Манолова. Тя обясни, че е най-добре бонусът да остане до края на годината за всички, но това не срещнало подкрепа в бюджетната комисия и това е причината той да важи поне за хората с увреждания. Още 9 млн. лв. пък ще са нужни, за да се вдигне и социалната пенсия.

От ГЕРБ пък предложиха 100 лв. за всички и отпадането на тавана. Без 3 г. прогноза и без бюджет за 2022 г. не бива да се взимат дългосрочни решения, каза бившият финансов министър Кирил Ананиев.

“Актуализацията на бюджет 2021 г. не е стратегическа промяна, а тя се налага от вашата кадърност да направите хубав бюджет. Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?, попита Мика Зайкова от “Има такъв народ”. 12 години бяхте на власт и през тези години забравихте, че има пенсионери, като ги принудихте да мизерстват. Вие направихте така, че над 1 млн. пенсионери да бъдат събрани в 300 лв.”, посочи тя.

Социалистът Георги Гьоков допълни, че всички пенсии е трябвало да се вдигат с еднакъв процент, а не само минималната и отново обясни, че изравняването им е заслуга на ГЕРБ.

Kmeta.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.