По-строги наказания за пияни шофьори, за каналджийство…

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от МС и депутати.

С поправките, внесени от БСП, се завишават наказанията за пияни и дрогирани шофьори. Освен това се увеличават наказанието лишаване от свобода, на размерите на глобата на трафикантите на хора. Предвижда се още конфискация на цялото имущество на дееца.
Предложението на ГЕРБ, което също беше прието, цели повишаване на безопасността на движението по пътищата и подобряване на административното обслужване. Предвижда се криминализиране отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози.
Поправките на МС предвиждат намаляване на размера на глобите при обида и клевета. Освен това се освобождава от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида или клевета е орган на власт.
С промените на служебното правителство в НК се разширява кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания и за отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, следене, обида, оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник, противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ, подбуждане към извършване на престъпление и палеж.
Предвижда се и да се носи наказателна отговорност за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на подобни престъпления, извършено по начин, който може да създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност.
Депутатите приеха и другите промени в НК, с които се повишават наказанията за престъпления и проява на жестокост към животни.
Dnes.bg

Hits: 61

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.