Почина най-голямата приятелка на България, изследователка на Левски

Изследователката на Васил Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански –  британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, почина на 31 март на 95-годишна възраст. Това съобщи Българският антифашистки съюз, чийто член бе Мерсия Макдермот, с основание определяна като най-голямата приятелка на България.

Мерсия Макдермот е автор на първата пълна история на България на английски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски “Апостолът на свободата” както и биографията на Гоце Делчев “Свобода или смърт” и на трудове за Яне Сандански.

Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 г. Тя се казва “Имало едно време в България”.

Мерсия Макдермот бе чуждестранен член-кореспондент на БАН и доктор хонорис-кауза на Софийския университет. Мерсия Макдермот е родена в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.

През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се омъжва веднага след прибирането им в Англия. От 1957 до 1989 г. Мерсия посещава или живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“. Последните пет години от живота си Мерсия прекара в старопиталище, но апартаментът, който обитаваше, бе изцяло в български стил и с портретите на български герои.  Макдермот казва, че България и Македония са едно, разказа журналистът Иван Тренев, който през 2018 г. направи интервю с нея за Евроком. Тогава той изрази съжаление, че тази легендарна жена е забравена от българите и България.

Мерсия Макдермот е имала мистично усещане за присъствие на Васил Левски близо до себе си, разказва нейната най-близка приятелка в Карлово Ана Папукчиева, журналистка с 60-годишен репортерски стаж. Още преди да се заеме с написването на романа, който направи популярен най-великия българин  на Острова и в англоезичния свят, тя била силно впечатлена  и запленена от неговия образ. Силно приятелство  свързва двете дами и до сега. Макдермот си заминава за Англия в началото на 90-те, ала продължават да си пишат. Има нещо необяснимо в някои от писмата, споделя Ана. Тя винаги получава писмо от Мерсия точно на 19 февруари, независимо от ангажиментите и мястото, на което се намира писателката. Няма година, в която това да не се случило, и то нито ден по-рано или по-късно.Това не е съвпадение, а е  знак на съдбата, смята Ана.

Мерсия е запленена от образа на Левски, докато пише първата си книга, посветена на България „A History of Bulgaria /1393-1885/” предназначена за английските читатели.  Тя е толкова впечатлена от живота  и делото на Апостола, от неговата личност, че за известно време спира работата  по първия си труд и започва да подготвя романа си “Апостола на Свободата”. През годините писателката често споделяла пред Ана, че толкова много мислела за Левски, че понякога го усещала до себе си  и му казвала: “Василе, остави ме за малко, уморих се”.

standartnews.com

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.