Посланикът на Израел: В шок сме, повече от 800 са жертвите

Повече от 800 е броят на жертвите, сред тях деца, жени, хора от всякаква възраст.

Всеки, който е бил близо до терористите, е бил отвлечен или убит. Десетки деца са отвлечени. Възрастна жена на 85 г. в инвалидна количка, преживяла Холокоста, е отвлечена. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят. Това разказа посланикът на Израел у нас н. пр. Йоси Леви-Сфари пред Нова тв.

Правителството отговаря за безопасността на нашия народ. То трябва да реши как да се справи с кризата със заложниците. Същевременно в южен Израел има терористи, които не се бият с нашата армия. И сме в позиция, в която не можем да мислим за преговори.

Израел прави много усилия да подобри икономическото състояние на ивицата Газа, повече от 20 хиляди души оттам влизат всеки ден в Израел да работят. Влизат горива, електричество, даваме на Газа възможности за развитие на индустрия. Смятахме, че ако икономическата ситуация в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията, коментира посланикът.

Нека да гледаме реалността – нямаме никакво намерение да превземаме Газа. От години работим с Газа в мир. Единствените, които контролират Газа, са “Хамас”. Това действие не може да се направи без подкрепа от друга страна. 3700 ракети са изстреляни към Израел в последните дни. Фактът, че имат такава способност, означава, че има подкрепа отвън. Иран не е заплаха само за Израел, а за света, каза още Йоси Леви-Сфари.

Факт е, че Израел бе изненадан. Инвестираме много в икономиката на Газа, защото знаем, че са бедни. Тези хора, които са убити, наричаха хората в Газа “наши съседи”. “Хамас” нямат отношение към човешките същества, това е джихад, коментира посланикът.

Той знаел, че има контакти с Египет. “Хамас” не отговаря на никакви молби да ни каже как са нашите заложници. Нямам информация колко жертви има там. Някои от тях са били влачени по улиците на Газа. Трябва ни време като правителство, за да решим какво ще правим, допълни той.

Много се боим от това хората да се използват като човешки щит. Те са толкова бедни. Трябва да се обмисли от израелското правителство, защото не става дума за война между армии, а за война с терористична организация – там няма морал и биха могли да направят всичко, коментира посланикът.

Той благодари на българските власти и народ. Получихме безкрайно много послания на пълна подкрепа за народа на Израел и правото на Израел да се защити. Има и други неща – много обаждания има от български граждани, които изразяват своята солидарност. Това стопля сърцата ни, каза Йоси Леви-Сфари.

Благодари, че с два курса на правителствения “Еърбъс” са закарани израелски граждани и са върнати български. Има много израелски туристи в България и фактът, че те успяха да се върнат, за нас означава много, допълни той.

Няма съмнение, че израелците си задават такива въпроси, отговори посланикът на въпрос има ли проблем в разузнаването на Израел, че не са знаели за атаката.

Много хора са в армията и ще направим каквото е необходимо, ще се бием, допълни той. Ние сме в състояние на война и трябва да отвърнем.

Вчера имаше атака от “Хизбула” от Ливан. Пак терористична организация, подкрепяна от Иран. Много оръжия са засечени да бъдат доставяни на “Хизбула”, каза посланикът.

След шокът, ние сме в шок, 800 са жертвите. За момента броим жертвите. Нямаме друга опция и вариант, нямаме алтернатива, допълни той.

Получаваме подкрепа от САЩ – те ни подкрепят с всичко, те са нашите най-добри съюзници и оценяваме това. Факт е, че “Хамас” продължава да расте. Не можем да водим преговори с терористична организация. Не можем да допуснем тя да продължава да расте и укрепва. Не може да преговаряш с терористи, които се бият с религиозни подбуди, категоричен бе посланикът на Израел.

150 са заложниците, някои от тях са чужди граждани. Трябва да видим каква е ситуацията, преговори не водим, категоричен бе той.

24chasa.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.