Поне 4 ранени в атака в Париж, кордон за сигурност е поставен около редакцията на “Шарли ебдо”

Парижката полиция е арестувала мъж, нападнал и ранил 4-ма души в североизточната част на Париж, близо до редакцията на сп. “Шарли ебдо”. Броят на ранените бе потвърден от премиера Жан Кастекс, цитиран от агенция “Ройтерс”.

Кордон за сигурност е поставен около редакцията на сатиричното списание “Шарли ебдо”.

Според в.”Паризиен” кризата е започнала с нападение в петък сутринта на улица “Никола-Апер”, където е бившата редакция на “Шарли Ебдо” в XI район. Въоръжен с мачете е нападнал минувачите, като има поне трима ранени, двама са с опасност за живота.

Причината за нападението е неизвестна. Полицията предупреди, че вероятно има втори човек, свързан с нападението. Над района кръжи полицейски хеликоптер, има засилено полицейско присъствие, а гражданите са съветвани да избягват близките улици.

Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че е променил програмата си и веднага се е отправил към министерството.

По-рано тази седмица “Шарли ебдо” и стотина други френски медии призоваха в отворено писмо французите да защитят медиите и свободата на словото, след като ислямистката терористична организация “Ал Кайда” заплаши изданието. Причината – то препубликува породили полемика преди няколко години карикатури на пророка Мохамед.

Писмото бе публикувано в момент, в който във Франция тече делото срещу съучастници на нападателите срещу редакцията на “Шарли ебдо” и срещу еврейски супермаркет през януари 2015 г. “Шарли ебдо” препубликува карикатурите на пророка Мохамед точно в навечерието на началото на процеса.

При нападенията срещу редакцията на седмичника в Париж, срещу полицаи и еврейски супермаркет загинаха общо 17 души. На 7 януари 2015 г. братята Куаши застреляха 11 души в редакцията на “Шарли ебдо”, преди да избягат,, убивайки полицай. На следващия ден Амеди Кулибали уби служителка на общинска полиция близо до столицата, а на 9 януари екзекутира четирима евреи при взимане на заложници в магазин в източната част на Париж. Тримата джихадисти бяха ликвидирани при две полицейски операции, извършени почти едновременно в магазина и в печатница в парижкия регион, където братята се бяха укрили.

В началото на седмицата Марика Брет, директорката на отдела за човешки ресурси на сатиричното издание, обяви, че е изведена от дома си заради заплахи срещу нея, сметнати за сериозни.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.