Полицейска блокада на пътя Разград-Шумен край разклона за Бели Лом

Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ ще се проведе на 23 ноември /четвъртък/ на паркинга в близост до разклона за село Бели Лом, съобщиха от полицията.

Акцент в контролната дейност е спазването на правилата за движение по пътищата, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. Освен полицейски служители от Областната дирекция на МВР – Разград, в проверките ще участват представители на териториалните структури на агенция „Митници“, агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и НАП.

През първите шест месеца на 2023 г. пътнотранспортната обстановка на територията на ОД на МВР – Разград бележи значително влошаване в сравнение със същия период на 2022 г. Наблюдава се увеличаване на броя на тежките каетастрофи с 27 (67,5 %), на загиналите в тях с 4 (200 %) и на ранените – с 41 (78.9 %). По републиканската и общинска пътна мрежа от областта са възникнали 33 (49,3 % от общия брой) тежки катасррофи с 4 (66,4 % от общия брой) загинали и 55 (59,1 % от общия брой) ранени лица. От тези тежки сблъсъци по пътя Русе-Варна са възникнали 8 (24.2 %) тежкикатастрофи с 1 (25 %) загинал и 12 (21,8 % ) ранени.

В хода на акцията водачите задължително ще се проверяват за употреба на алкохол, при съмнение и за употреба на наркотични вещества, за притежание на съответното свидетелство за управление, застраховка „Гражданска отговорност“ и преминат задължителен технически преглед. Другите институции ще извършват проверки в сферата на своите компетентности. Проверките са превантивни и целенасочени, като основната цел е установяване на неправоспособни водачи, както и такива, управляващи под въздействие на алкохол и наркотици.

За ограничаване на предпоставките за възникване на катастрофи поне веднъж месечно в областта ще се провежда операция по метода на широкообхватния контрол, допълват от полицията.

/e-Razgrad/

Hits: 52

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.