Подписаха договора за ремонта на голямата джамия в Разград

Областният управител Гюнай Хюсмен и управителят на търговищката фирма „Стройкомерс ТТ“ ЕООД Тошко Райчев подписаха днес договора за ремонта на джамията “Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

На церемонията присъства народната представителка Десислава Атанасова, заместниците на Г.Хюсмен Нурие Црънгалова и Евгени Драганов и главният секретар на администрацията Михаил Тодоров.

Според Гюнай Хюсмен има нещо символично във факта, че договорът се подписва точно на Деня на Разград. Той използва повода да благодари персонално на премиера Бойко Борисов за съпричастността към опазването на един от най-големите и най-стари мюсюлмански храмове у нас и за подкрепата държавата да осигури нужните за ремонта за почти 2 000 000 лева. „Ремонт на храм в смесен район е силен знак и към хората в него, и за работата и отношението на управляващите към свободата на изповеданията у нас . Вярвам, че след 890 дни, колкото е срокът на договора, Разград ще бъде още по-красив, след като укрепената и обновена сграда се впише с целия си блясък в идеалния градски център”, категоричен бе областният управител.

Десислава Атанасова също отбеляза важността културният паметник, за който не са полагани грижи десетилетия, да бъде основно ремонтиран. Според нея след възстановяването на джамията и след завършването на магистрала „Хемус“, ще може да се реализира туристическият потенциал на Лудогорието по отношение на културно-историческия и поклонически туризъм. Защото тук са и древният Абритус,  и Свещарската гробница, и Демир баба теке.

Управителят на  „Стройкомерс ТТ“ Тошко Райчев каза, че договорът е предизвикателство, но и че фирмата има опит в обследване, проектиране и ремонт на храмове – вече няколко в Търговищко. Убеден е, че всички ще са доволни, когато настане време за рязането на лентата при откриването на обновената джамия „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

„Но това е в бъдещето – ще е нужно на първо време за съгласувателни процедури, след това е обследването на сградата и проектирането според нуждите – основи, стени, покрив, вода, канализация, електроинсталация, отопление, вентилация и накрая – вписването й хармонично в околното пространство. В 890-те дни са включени и 90 дни за проектиране. Когато стигнем до там и финансирането е налице, стартираме с убеденост да спазим срока”, заяви още Т.Райчев.

Припомняме, че „Стройкомерс ТТ“ ЕООД бе единствената фирма, която отговаряше на обществената поръчка за ремонт да джамията. Останалите четири отпаднаха от надпреварата.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.