Повечето британци, искащи оставане в ЕС, не подкрепят лейбъристите

Британската Консервативна партия регистрира най-голямата си преднина в социологическо проучване от последните парламентарни избори досега, предаде “Гардиън”. В същото време подкрепата за Лейбъристката партия е намаляла с 6%, показа анкета за “Обзървър”.

Одобрението за лейбъристите е намаляло от 40% на 34 на сто, докато за торите се е увеличило от 37 на 41 процента. Това се случва на фона на продължаващите вътрешни борби в правителството за Брекзит.

Според проучването лейбъристите са загубили подкрепа и от двата лагера в дебата за Брекзит – с 5% сред привържениците на оставането и сред тези на напускането на ЕС. За пръв път по-малко от половината от искащите оставане в ЕС биха гласували за лейбъристите.

Одобрението за действията на премиера Тереза Мей за Брекзит леко се е увеличило до 25% (срещу неодобрение от 55%), а това за начина, по който действа лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, е намаляло до рекорден минимум (16% одобрение срещу 61 на сто неодобрение). Едва 42 на сто от избирателите на лейбъристите одобряват начина, по който Корбин отговори на правителството за Брекзит, а 26% не го подкрепят.

Макар на сделката все още да не се гледа добре, съпротивата срещу нея е намаляла през изминалите седмици. В момента 15% смятат, че постигнатото от Мей споразумение е добро, а 45% са на мнение, че то е лошо. При предишното проучване само 12% мислеха, че това е добра сделка, а 50 на сто бяха на мнение, че тя е лоша.

Ако имаше референдум за избор между оставане в ЕС и сделката на Мей, 45% биха гласували за оставане, а 38 на сто биха подкрепили сделката. Повече от половината (55%) от поддръжниците на консерваторите мислят, че депутатите трябва да подкрепят споразумението, в сравнение с 48 на сто миналата седмица.

Проучването показва, че избирателите остават дълбоко разделени по въпроса какво да се прави, ако парламентът не се съгласи със сделката. При тези обстоятелства 43% мислят, че Брекзит трябва да бъде отложен и че трябва да има обществено гласуване какво да се направи след това. Общо 42% обаче мислят, че Великобритания просто трябва да напусне ЕС без сделка в края на март.

Анкетата е проведена сред 2008 души между 30 януари и 1 февруари.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.