Писателят Димитър Петров и пианистът Фидоси Керчев – номинирани за общинските награди „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“

19 докладни записки са включени в дневния ред на общинските съветници от Разград за заседанието им през месец май, което ще се проведе на 17 май, вторник, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Обсъждането на докладните от постоянните комисии започна днес с общо заседание на комисиите по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и по образование и наука. На него бяха представени и одобрени две докладни на кмета Денчо Бояджиев за удостояване на заслужили разградчани с награди, които се връчват на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Предложението за наградата на името на Никола Икономов, внесено от Инициативен комитет, е за младия пианист Фидоси Керчев. С тази награда се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край. 23-годишният пианист прави първите си стъпки в музиката в Разград, в момента се обучава в магистърска степен в Кралската консерватория в Брюксел, има множество награди от национални и международни конкурси, както и концерти и изяви по света и у нас. Мотивите за номинирането на Фидоси Керчев с наградата на името на Никола Икономов са „за значим принос към популяризирането на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край далеч зад пределите на община Разград, на сцените по целия свят“. Докладната получи подкрепа от 4 общински съветници от комисията по култура, 7 – от комисията по образование и 5 от представители на други институции с право на глас за тази награда.

Шест гласа „за“ получи номинацията за наградата „Златен Пегас“. С нея се удостояват творци и творчески колективи за значими постижения и принос в развитието на българската национална култура в областта на литературата, визуалните изкуства, театрално, музикално и танцово изкуство, публицистика, журналистика, архитектура. Номинацията на Инициативен комитет е за Димитър Петров – писател, краевед, автор на исторически научни статии, кореспондент на местен и централен печат, носител на множество награди от литературни конкурси. Димитър Петров е директор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. Връх в творчеството му е излязлата през 2021 г. книга на издателство „Захарий Стоянов“ сборник разкази „Асо купа“, оценен като значим принос в българската белетристика през 2021 г.

На сесията на 17 май предстои обсъждане и на предложение за закриване на ОУ “Кирил и Методий“- с. Киченица. Това е общинското училище, при което има най-голяма и трайна тенденция за намаляване на броя на учениците под нормативно определения минимум, сформиране на паралелки, слети от два класа и най-голяма необходимост от дофинансиране от общинския бюджет – 30 896 лв. за учебната 2021/22 г. В момента учениците там са 31, като част от тях са от Разград и други населени места, при проверки в три поредни дни през април е установено, че учебните занятия се посещават от съответно: 14, 14, 17 ученика. За следващата учебна година на прием в първи клас подлежат 3 деца. При съпоставяне на броя на паралелките в училището в Киченица средно един учител работи с 8 ученика, а в останалите общински училища в селата средно един учител работи с 22 ученици. Материалната база не е добра, училището е с външна тоалетна, в интерес на децата е да получат възможност за по-добро образование в по-подходяща среда сред повече свои връстници – коментираха съветници на заседанието на комисията по образование днес. 6 от тях одобриха предложението за закриване на училището в Киченица и пренасочване на учениците да продължат образованието си в ОУ “Г.С.Раковски“, 1 гласува „против“, а 1 – „въздържал се“.

Заседанието на Общински съвет-Разград е на 17 май от 13,30 ч. в залата на 11 етаж на Община Разград. Може да се проследи онлайн на интернет и Фейсбук страниците на КИС 13 и на Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.