Пилотни проекти тестват възможностите на електромобилите като източник на ток

Европейският лидер в областта на електрическата мобилност – “Рено” започва тестове на първите широкомащабни проекти за двупосочно зареждане. Те се реализират с помощта на електромобили, които не само могат да черпят ток от мрежата, но и да отдават електричество.

Зареждането е оптимално, когато доставките на електроенергия надвишават търсенето, особено по време на пикове в производството на възобновяема енергия. От друга страна, електромобилите могат да връщат електроенергия в мрежата по време на усилено потребление като по този начин служат за средство за временно съхранение на енергия и се превръщат в ключови двигатели за развитието на възобновяемата енергия.

По този начин електрическата мрежа оптимизира снабдяването с местна възобновяема енергия и намалява инфраструктурните разходи. В същото време клиентите се радват на по-зелена, по-икономична консумация на електроенергия и са финансово възнаградени за обслужването на електрическата мрежа.

Първите петнадесет електромобила “Рено Зое” с двупосочно зареждане ще бъдат доставени в Утрехт (Холандия) и на остров Порто Санто (в архипелага Мадейра, Португалия). Впоследствие ще бъдат представени проекти във Франция, Германия, Швейцария, Швеция и Дания.

Двупосочното зареждане ще бъде лансирано в няколко проекта (електрически екосистеми или услуги за мобилност) в седем държави и заедно с различни партньори, за да се положат основите на бъдещото предлагане. Целите са две – да се измери приложимостта в широк мащаб и потенциалните ползи.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.