Анализаторите прогнозират икономически и социални предизвикателства за бирената индустрия заради коронавируса, но въпреки това, работодателите са убедени, че най-важният приоритет е запазването на трудовата заетост в сектора.
Браншът вече отчита неблагоприятното въздействие на директно загубените 20% от бирения пазар в страната, поради затворените заведения за обществено хранене. Към това трябва да се прибави и намаляването на продажбите през магазините. Това съобщават от Съюза на пивоварите.
В настоящата ситуация ефектът от кризата с корона вируса влияе върху режима на работа и работната заетост в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси, посочват от съюза.
“Както и по време на кризисната за сектора 2014 г., основната грижа на всеки работодател в пивоварния бранш е да запази работниците и служителите, които са най-важният и емблематичен актив на нашата индустрия.”, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на съюза.
Dnevnik.bg
Hits: 0