Пет партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура /ВКП/ заради по-високите субсидии за партиите през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.


Проверка на ВАП за това дали има нарушения е показала, че на петте политически партии и коалиции / ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на закона. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в НС, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.
Министърът на финансите Владислав Горанов е бил сезиран вчера за данните от проверката, а ВАП е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия, както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.- 2018 г.
Сметната палата е била сезирана да предприеме действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии.Върховна касационна прокуратура също е сезирана заради събрани данни при проверката за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.