Патронен празник в ПГЗ „Климент Тимирязев“ в Завет

Зам.-областният управител Надя Йорданова участва в тържество, посветено на патронния празник на Професионална гимназия по земеделие „Климент Тимирязев“ в Завет, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Събитието бе специално, тъй като, освен че изпращаха своите абитуриенти, представители на първия випуск поставиха плоча на фасадата на училището, посветена на първите ученици и учители в тази гимназия. На събитието присъстваха началникът на РУО Ангел Петков, както и Светлин Симеонов от областната администрация, също възпитаник на гимназията.

Надя Йорданова се обърна с приветствие към хората, завършили училището през 1962 година. „За мен е удоволствие да присъствам на такова събитие. Все по-рядко се срещат хора, които с трепет си спомнят за училището. С вашия жест да поставите паметна плоча вие съхранявате тази любов и я предавате на следващите поколения“, къза тя и им пожела здраве и дълголетие, а на абитуриентите – попътен вятър.

Зам.-областният управител постави букет цветя пред плочата от мрамор с надпис „Признателна почит от учениците на I випуск 1958-1962 г.“

22 май е годишнина от рождението на патрона на гимназията акад. Климент Аркадиев Тирирязев. Празнични речи прочетоха и двама от инициативния комитет, сформиран за поставяне на паметната плоча – Стоянка Димитрова и Косьо Косев.

Гимназията по земеделие е създадена през 1958 година като учебно заведение със статут на техникум, подготвящ кадри по специалностите животновъдство и растениевъдство. С промените в Закона за професионалното образование през следващите години е преобразувана в СПТУ по селско стопанство, после в Земеделски техникум, а от 2003 година училището е преобразувано в Професионална гимназия по Земеделие.

Преди няколко седмици Областна администрация – Разград съдейства на инициаторите за поставянето на паметната плоча, за да може повече хора, завършили 1962 година да научат за събитието и да дойдат. Всички дошли си направиха обща снимка пред мраморната плоча.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.