Партията на Ердоган запази кметския пост в Истанбул, но губи Анкара, сочат първите резултати

Управляващата Партия за справедливостта и развитието (ПСР) в Турция вероятно ще запази кметското място в най-големия турски град Истанбул, но може да го загуби в Анкара, където опозиционният кандидат Мансур Яваш увеличава предмината си пред Мехмет Йозхасеки.

Това сочат първите резултати от местните избори днес при над две трети обработени протоколи според онлайн изданията на Анадолската агенция и в. “Дейли сабах”.

Кандидатът за кмет на Истанбул и бивши премиер и председател на парламента Бинали Йълдъръм води в Истанбул, където самият президент Реджеп Тайип Ердоган някога държеше кметското място. Разликата между него и избраника на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Екрем Имамоглу бе малко под 157 хил. гласа при преброени над 85% от бюлетините в града. На пресконференция Имамоглу обяви, че според данните, с които разполага, води с няколко пункта пред Йълдъръм.

В Анкара обаче Яваш увеличава преднината си пред бившия министър на околната среда Йозхасеки и бе получил малко под 50 на сто от гласовете при две трети обработени резултати.

РНП ще задържи кметското място в Измир, където кметът на Сеферихисар (град в провинция Измир)Тунч Сойер води с 58.1% при над половината обработени гласове.

Предварителните данни освен това сочат, че ПСР ще увеличи подкрепата си в населени предимно с кюрди райони на югоизточна Турция, но ще загуби позиции в Анадола, по северното и южното крайбрежие – както заради опозицията, така и заради националистическата ПНД, която е в предизборен съюз с управляващите.

Това са първите избори, откакто Ердоган се закле като президент по новата конституция, даваща му сериозни изпълнителни правомощия.

След над 16 години на власт Ердоган е спорна фигура и разделя турското общество. Милиони подкрепят него и ПСР, но критиците му, а и много западни политици, го обвиняват, че стои зад срива на турската демокрация от последните години. Опозицията вече го свързва и с икономическите проблеми на Турция, които започнаха със срива на лирата и инфлацията миналата година.

Изборният ден бе белязан от насилие както в югоизточната част на страната, така и в Истанбул. В Малатия, в югоизточна Турция, представител на секция и наблюдател бяха застреляни при свада между привърженици на ПСР и членове на Партията на щастието. В “Туитър” лидерът на партията Темел Карамолаоглу написа, че не ставало дума за “обикновен спор” – имало опит хората “открито да показват за кого гласуват”, а наблюдателят и членът на секционна комисия възразили срещу този натиск. Ердоган побърза да увери, че би било грешка да се говори за политически проблем.

В Диарбекир двама кандидати пострадаха при спор, един от тях – тежко.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.