Папа Франциск замина на посещение в Канада, за да се извини на коренното й неселение за действията на някои католически духовници

Папа Франциск замина днес на посещение в Канада, за да се извини на коренното население за тормоза и злоупотребите, на които е било подлагано в миналото от мисионери на Католическата църква, ръководили пансиони и сиропиталища, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец ще започне визитата си от Едмънтън, Алберта, където ще бъде посрещнат на летището от канадския премиер Джъстин Трюдо и Мери Мей Саймън,  инуитка и първата генерал губернаторка на Канада от коренното й население. След това Франциск ще замине за Квебек, а после и за Икалуит, в най-северните части на Канада.

Това ще е 37-то пътуване зад граница на Франциск, откакто той бе избран начело на Римокатолическата църква през 2013 г. По време на тази визита папата ще насочи вниманието си към коренното население, съставляващо 5 процента от населението на Канада. С него се идентифицират три групи – индианците, метисите и инуитите.

От края на 19-и век и 90-те години на 20-и век около 150 000 деца от коренното население са били насила пратени в пансиони, спонсорирани от държавата, но повечето от тях управлявани от Църквата. Децата са били отделени от семействата си, от езика си, от културата си и често пъти са били жертва на насилие, понякога и на сексуални издевателства, отбелязва Франс прес. Смята се, че в тези институции са умрели близо 6000 деца. Според национална разследваща комисия става дума за “културен геноцид” в Канада. Миналата година бяха открити около 1300 анонимни гробове в районите на пансионите и това потресе канадското общество.

През април папа Франциск вече се извини за тази трагедия, срещайки се във Ватикана с делегация на коренното канадско население. Сега хиляди представители на коренното население очакват той да поднови извинението си на канадска земя

Официалната програма на визитата на Светия отец ще започне в понеделник, когато папата ще посети Маскуъчис, на 100 километра от Едмънтън, където ще има първа среща с местното население.

Франциск е вторият папа, който ще посети Канада, след папа Йоан Павел Втори, който беше там три пъти – през 1984 г., 1987 г. и 2002 г.

БТА

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.