Пандемията се забавя, но локдауните се завръщат

Най-големият град в Австралия Сидни влезе в двуседмичен локдаун от събота, за да овладее внезапен прилив на коронавирус, а руският Санкт Петербург обяви рекорден брой на жертвите, след като няколко европейски държави премахнаха ограниченията въпреки глобалното разпространение на силно заразен вариант COVID-19.

Докато напредъкът във ваксинацията чувствително намали инфекциите в много, предимно богати, държави, възходът на варианта делта, появил се в Индия, предизвика опасенията от нови вирусни вълни.

Бангладеш обяви, че ще наложи нова национален локдаун от понеделник, като офисите са затворени за една седмица и е разрешен само медицински транспорт.

Нова Зеландия, позовавайки се на “множество огнища” в Австралия, обяви тридневно прекратяване на споразумението си за пътуване без карантина с по-голямата си съседка.

Министърът за реакция COVID-19 Крис Хипкинс заяви, че мораториумът цели да се обмислят нови мерки, които да позволят запазването на пътуванията между двата острова. Сред тях е тестване преди всички полети за всички пътници и екипаж .

ЮАР също затегна ограниченията след взрив на инфекциите, които се увеличават с 18 хил. дневно. Забранени са всички събирания е и въведен вечерен час. Ресторантите продават само храна за вкъщи. Училищата ще започнат да затварят от сряда, но плажовете и парковете остават отворени. В 12 африкански държави случаите на COVID-19 растат бързо.

В световен мащаб пандемията все още се забавя, като Световната здравна организация (СЗО) отчита най-малък брой нови случаи в света от февруари насам и намаляване на смъртните случаи от COVID-19.

“В момента има много притеснения относно варианта делта,” каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, добавяйки, че лесната преносимост и все още ниският обхват на ваксинации са повод за тревога.

Делта е най-лесно преносимият от досега установените варианти на инфекцията и вече е регистриран в поне 85 държави по света. Според специалистите вариантът е толкова заразен, че достигането на т.нар. колективен имунитет от ваксинирани и преболедували трябва да достигне 80%, за да се овладее.

Въпреки че няколко проучвания показват, че ваксините са малко по-малко ефективни срещу делта, те все още са високо ефективни, но само след втората доза.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.