От 10 май ЕС живее на „кредит” на Земята

От 10 май ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да му даде за една година, предупреди Световният фонд за природата и отбеляза, че този “ден на превишаването” настъпва все по-рано всяка година, предаде Франс прес.
“От 10 май европейците ще живеят на кредит. Това означава, че ако целият свят живееше като тях, човечеството щеше да е изконсумирало всички природни ресурси, които планетата може да поднови за една година”, подчертава организацията в доклад, публикуван заедно с Глоубъл футпринт нетуърк.
Риболов, земеделие, лесовъдство, строителство, парникови емисии – ако цялото човечество потребяваше колкото европейците, щяха да му трябват 2,8 планети като Земята, се посочва в доклада.
В ЕС живеят 7 процента от световното население, но потребява 20 процента от биокапацитета на Земята. Положението постоянно се влошава: през 1961 г. този “ден на превишаването” е бил 13 октомври. Има все пак разлики по държави: Люксембург го е достигнал още в средата на февруари, а за България този ден ще настъпи на 22 юни.”Това е дефицит, който непрекъснато увеличаваме от година на година, като вземаме назаем ресурси от Земята, от другите страни и от бъдещите поколения”, отбелязва Световният фонд за природата. На ЕС се препоръчва да приеме обща земеделска политика, която съхранява природните ресурси и благоприятства заетостта, както и план срещу обезлесяването и конвертирането на естествените екосистеми и правила за контрол на дейността на риболовните кораби.
Cross.bg

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.