От утре – безплатно чипиране и регистриране на домашни кучета в Разград

От утре /1 октомври/ в приюта за бездомни животни стартира безплатно чипиране и регистриране на домашни кучета в Разград, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Кампанията в община Разград започна в началото на годината от по-малките населени места, които бяха посещавани на място от ветеринарни специалисти. Общо 550 домашни животни са чипирани и регистрирани по време на кампанията досега, като предстои специалистите да посетят още три села: Стражец, Дянково и Раковски.

Чипирането на домашни кучета е безопасна за животните процедура, тя е задължителна по два нормативни документа – Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност. Микрочипът съдържа 15-цифров уникален код.  Срещу този код в системата на Българската агенция за безопасност на храните се въвеждат както данните за собственика, така и за кучето. Данните съдържат сведения за манипулации, ваксинации, обезпаразитявания и т.н., извършвани от съответните ветеринарни лекари и се превръщат в своеобразен медицински картон. По микрочипа може да се установи собственика при намиране на изгубен домашен любимец. При кражба може да се проследи и дали кучето е изнесено в чужбина. Сред предимствата на чипирането на кучета е и изискването в чужбина да се пътува само с животни с микрочип, ваксини и паспорт.

Чипирането и регистрирането ще се извършва в работни дни в приюта за бездомни животни и скитащи кучета на ул. „Костур“30, след като собственикът се е свързал предварително със специалистите на тел. 084 248 869 или ел.поща shelter@sanctuary.bg. Още подробности за кампанията, както и за дейността на приюта можете да видите на неговия сайт: https://sanctuary.bg/index.php.

Безплатната кампания ще продължи до края на годината. От нея могат да се възползват и жители на населени места, които вече са посетени от ветеринарните специалисти, но трябва със собствен транспорт да докарат домашните си любимци за манипулацията.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.