От началото на годината пет деца без книжки са предизвикали катастрофи, едното било пияно зад волана

От началото на годината пет деца без книжки са предизвикали катастрофи в Лудогорието, едното било зад волана с 1.27 промила алкохол. Това е посочено в информацията на „Пътна полиция“ – Разград по повод 29 юни – Ден за безопасност на движение по пътищата.

Общо регистрираните катастрофи в областта са 193, 65 от тях тежки с шестима загинали и 91 ранени. Четирима от загиналите са били водачи на МПС, един пътник и един пешеходец. За същия период на 2022 г. катастрофите са били 188: 49 тежки с двама загинали и 67 ранени. Най-значителен е ръстът при загиналите и ранени , което в информацията се окачествява като тревожно.

Ръст има и при броя на катастрофите с деца. За първите пет месеца на тази година те са общо 14: 10 тежки с общо 9 леко пострадали деца, 9 – с тежко пострадали деца и едно загинало дете. В 6 от всички катастрофи с деца те са били водачи на МПС. При четири от случаите децата са управлявали леки автомобили, в по един – мотопед и мотоциклет. В 5 от тези случаи децата са били неправоспособни водачи. Едното е управлявало кола след употреба на алкохол 1.27 промила, а в друг от случаите непълнолетният и неправоспособен водач е возил други три деца, които също са пострадали вследствие на причинената от него катастрофа.

Значително се е повишил и броят на възникналите ПТП с участието на пешеходци – най-уязвимата група участници в движението. От началото на 2023 г. са възникнали 14 такива катастрофи с един загинал и 14 ранени. За същия период на 2022 г. катастрофите са били 5 без загинали, ранени са били петима.

Най често извършваните нарушения от водачи на МПС, причиняващи тежки катастрофи със загинали и ранени са движение с превишена и несъобразена с пътните и други условия скорост – общо 23 с четирима загинали и с 39 ранени и отнемане предимство – причина за  общо 15тежки ПТП без загинали и със 17 ранени.

/e-Razgrad/

Hits: 39

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.