От Кризисния център за жертви на домашно насилие потърсиха съдействие от Гюнай Хюсмен

Областният управител Гюнай Хюсмен бе потърсен за съдействие от изпълнителния директор на неправителствената организация „Център за съзидателно правосъдие“ Георги Милков, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

„В момента няма напредък за откриване на Кризисния център за жертви на домашно насилие в Стражец. Не се наблюдава взаимодействие между институциите по темата за разкриване на защитено място за жертвите на домашно насилие в Лудогорието. Липсва заинтересованост и инициатива от местната власт“, се казва в писмо на Милков до областния управител. В текста се посочва, че областният управител може да има специален принос чрез координиране на усилията на институциите, като дава тласък на процеса по модернизация на социалния сектор и грижата за уязвимите групи граждани.

За да се запознае на място със ситуацията, Гюнай Хюсмен посети Центъра в Стражец, заедно със заместниците си Нурие Црънгалова и Евгени Драганов. Георги Милков му показа, че е невъзможно помещенията да се отопляват, въпреки че се разчита на климатични системи. Причината е, че електрическата мощност на захранващия сградата кабел не е достатъчна да издържи натоварването на новоизградената ел.инсталация вътре и монтираните 12 климатика.

Липсва и оборудване за двата етажа на общинския имот, които се ползват под наем от неправителствените организации СНЦ „Център за съзидателно правосъдие“ и СНЦ „Център за подкрепа на жени в с. Стражец“.

Гюнай Хюсмен се ангажира да търси възможности да бъдат оборудвани работните помещения и да решен проблемът с електрозахранването.

От областната администрация припомнят, че откриването на кризисен център за жертви на домашно насилие е приоритет в дейността на Областния съвет за превенция на домашното насилие за 2019 и 2020 г. Председател на Съвета е Гюнай Хюсмен. Разкриване на тази нова социална услуга в община Разград е част от Стратегията за развитие на социалните услуги в област Разград (2016 – 2020 г).

Основният ремонт на сградата, общинска собственост, е завършен през септември 2019 г. Финансирането е осигурено с подкрепата на Посолството на САЩ, по проектно предложение на СНЦ „Център за съзидателно правосъдие“ и СНЦ „Център за подкрепа на жени в село Стражец. Проектът е на стойност 254 000 щатски долара. Сградата е основно ремонтирана и оборудвана с климатични системи за отопление на всеки етаж.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.