От днес вече ще се налагат глоби за каране без винетка

Освен с електронни винетки, пътищата могат да се ползват и с вече платените, и все още валидни стикери

От днес служителите на националното тол управление, пътна полиция и митниците ще налагат санкции за шофиране без винетка, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”, в отговор на въпрос от “Дневник”. Заради проблемите със заплащането на пътуването по пътищата, установени в началото на годината, беше даден гратисен период до 15 януари.

Вчера регионалният министър Петя Аврамова обяви, че електронни винетки освен през сайта и мобилното приложение, могат да се закупят от над 6000 точки в страната. Става въпрос за пощенските станции, пътните управление, веригите бензиностанции “Лукойл” и ОМВ, граничните пунктове, офисите на Easy Pay и А1, и други.

Освен с електронни винетки, пътищата могат да се ползват и с вече платените, и все още валидни стикери.

Контролът за наличието на винетка ще става от камери, разположение по пътищата, както и чрез 105 автомобила на националното-тол управление. Според закона глобата за шофиране без винетка зависи от вида на превозното средство. За водачите на леки автомобили санкцията е 300 лева.

Ако нарушението бъде констатирано на пътя от служителите на тол-управлението има вариант да се плати компенсационна такса в размер на 70 лева. Тя дава възможност да се ползва пътната мрежа до края на деня, в който е наложена. Таксата може да се плати само с банкова карта.

С последните промени в Закона за движение по пътищата при неплатени глоби за каране без винетка, както и каквито и да е други неиздължени санкции по закона, автомобилът няма да може да мине през технически преглед. Освен това водачът на такова превозно средство няма да бъде може да напусне страната, тъй като контрол за наличието на неплатени глоби ще се прави и от служители на граничните пунктове.

До момента, заради проблемите с преминаването от хартиени към електронни винетки постовете си освободиха началникът на АПИ инж. Светослав Глосов, членът на управителния съвет на агенцията Веселин Давидов, директорът на Националното тол-управление в пътната агенция Антон Антонов и съветникът в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Радослав Николов.

Петя Аврамова съобщи вчера, че заместниците им все още не са избрани и в министерството не са си поставили срок за назначенията. Тя допълни, че това е една от най-важните задачи пред екипа на МРРБ, като се търсят експерти за позициите.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.