Отново в казармата от 2021 г.? От 6 до 9 месеца за мъжете, за дамите – ако искат

От 6 до 9 месеца задължителна казарма за мъжете и пожелателна за жените поиска военният министър Красимир Каракачанов. Той напомни, че от години е поддръжник на идеята за наборна военна служба.
Според него сегашните младежи от 18 до 30 години биха били „пушечно месо”, ако се наложи да бъдат мобилизирани за бой, защото нямат подготовка.
Връщането на казармата можело да стане от 2021 година, ако сега държавата започне да работи по темата.
„От всякакви посоки се опитват да разграждат националния морал и идентичност – било то с джендър идеологии или с крайно либерални утопии“, коментира той на Втория национален събор на запасните офицери край казанлъшкото село Крън, цитиран от Нова тв.
Преди години ВМРО изготви промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, с които искат да се върне наборната служба.
В мотивите си воеводите посочиха, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.
Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили, смятат от ВМРО.
Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *