Отлагат временно новите правила за касовите апарати

Сроковете за прилагане на Наредба 18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември. Новината съобщи финансовият министър Владислав Горанов след срещата с представители на бизнеса, на която участва и премиерът Бойко Борисов.

“Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба 18”, заяви министър Горанов.

Срещата в Министерски съвет се проведе по настояване на браншовите организации на Българската стопанска камара (БСК), които са представени от председателя Радосвет Радев, финансовия директор Станислав Попдончев и адвокат Валентин Савов.

Според новите изисквания оборотите на фирмите трябва да бъдат отчитани в НАП веднага, а не веднъж месечно. Като краен срок за подмяна на касовите апарати и софтуера бе посочен 31 март.

Финансовият министър вече анонсира, че е склонен на по-гъвкаво изпълнение на наредбата. В интервю пред bTV миналия вторник той заяви: “Срокът за въвеждане на промените за касовите апарати ще бъде удължен до края на септември, но само за тези икономически оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите. За фирмите, които имат обикновен касов апарат и са регистрирани по ДДС, срокът остава 31 март.”

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.