Откриха средновековен некропол на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Средновековен некропол откри при разкопки екип от археолози на мястото, където ще се изгражда новата автогара в Созопол, съобщиха от общината.

Теренът е със широчина 30 метра и дължина 20 метра. В североизточния ъгъл се проучва каменна постройка, чието предназначение все още не е ясно. Вероятно става въпрос за жилище от 12-13 век. В пласта над нея са открити два оловни печата от 13 век с изображения на светци и надписи, които са свързани с кореспонденция, вероятно между висши духовници. Южно от това място до момента са разкрити десет погребения и препогребения.

Както и в съвременния свят, при смърт на близък роднина, той се погребва в гроба на по-рано починал член на семейството. Възможно е да има напластяване от 10-15 погребения едно върху друго, обясни Явор Иванов – ръководител на археологическите разкопки.

До момента при разкопките са открити няколко скелета на деца и дори на бебе. Предполага се, че е погребано над някой от своите роднини.

Човешките останки са добре запазени. Ориентирани са с глава на запад по християнския обичай. Керамиката, която е открита е от 11 век до началото на 13 век. До момента не са открити гробни дарове, освен монети и керамика. Открити са още железни гвоздеи, но няма следи от дървена конструкция, в която да са били забити. Погребенията са в гробни ями.

Дир.бг

Hits: 288

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.