Откриха официално Центъра за работа с деца на улицата

Кметът на Разград Денчо Бояджиев, областният управител Гюнай Хюсмен и директорът на Центъра за работа с деца на улицата Катя Радева прерязаха лентата на Центъра за работа с деца на улицата в бившия дом „Майка и дете“.

Откриването се състоя при спазване на противоепидемичните мерки в присъствието само на официални лица, на персонала на социалната услуга и на екипа на проекта.

Преди реализацията на проекта се използваха няколко стаи на първи етаж на сградата, вече тя ще се помещава в обновените кабинети на втори етаж, което увеличава площта на центъра близо четири пъти и създава предпоставка за увеличаване и на капацитета, който в момента е 15 деца.

В приветствието си Денчо Бояджиев пожела социалната услуга да се превърне в притегателен център за обгрижваните в него деца, за да имат те нормални условия за развитие и растеж. Кметът отправи благодарности към екипа на проекта с ръководител архитект Илин Солаков и към строителите за добрата реализация на инициативата. И пожела на ръководството и служителите в институцията да полагат грижи с майчини чувства към малките потребители на услугата, а също и да се отнасят с грижата на добри стопани на сградата, на която е вдъхнат нов живот отново в името на добруването на децата.

„Останах възхитен от работата на фирмата, която е местна, благодаря им за качествения ремонт. Всяко едно българско дете заслужава още повече инвестиции, за да бъде по-щастливо и по-доволно от живота. За да има шанс да придобие необходимите умения и да стане добър гражданин на града, областта и страната“, каза на церемонията областният управител Гюнай Хюсмен. И благодари на местната власт за отговорната социална политика.

Директорът Катя Радева благодари на Общината за новия дом и обеща от свое и от името на колеги да превърнат Центъра в място на щастие и позитивизъм за нуждаещите се деца.

Част от церемонията бе водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Дмитрий Терзи. В програмата бе включено и изпълнение на песента „Приятелство“ от Тея Георгиева, която е възпитаник на Свилена Дечева в Центъра за работа с деца.

Проект „Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сграда общинска собственост и изграждане на Център за работа с деца на улицата“ се реализира в рамките на Инвестиционна програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на Община Разград 2020, финансиран изцяло от Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 990 000 лв. Изпълнени са топло- и хидроизолиране на външни стени, покриви и подове. Изградени са нови ел. и ВиК инсталации. Обновена е отоплителната система. Нова е петкамерната  PVC дограма и стъклопакет с нисък коефициент на топлопреминаване. Монтирани са икономични осветителни тела. Достъпна архитектурна среда е извършена с нов вход и нов вход и пешеходен мост. Монтирани са и слънчеви колектори. Центърът е оборудван и обзаведен с компютърна техника, офис мебели, кухненско обзавеждане и оборудване, специализирано оборудване, спортни уреди в новия физкултурен и салон и др.

На церемонията по откриването на новата база на Центъра за работа с деца от улицата присъстваха днес и председателят на Общински съвет – Разград Стоян Ненчев, зам.-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Руска Вътева, заместник-областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.