Откриха Олимпиадата с бляскава церемония пред 950 души

XXXII Олимпийските игри в Токио бяха открити. Официалният старт на най-големия спортен форум в света беше даден с бляскава церемония, която започна със заря и фойерверки на фона на празния стадион.

Огънят бе запален от японската тенисистка Наоми Осака.
До събитието бяха допуснати едва 950 специални гости. По същото време извън съоръжението японски жители протестираха срещу провеждането на игрите във време на пандемия.
Българската делегация беше изведена от участващата на седма олимпиада Мария Гроздева и 18-годишния плувец от Пловдив Йосиф Миладинов. По изискване на организаторите всяка държава имаше по двама знаменосци – мъж и жена.
Церемонията премина под знака на задружност и солидарност. Събитието започна с представяне на история, проследяваща моменти от подготовката и трудния път на спортистите, които впоследствие “разрушават бариерите” пред тях.
Малко по-късно светлините на стадиона угаснаха за минута мълчание в знак на почит на жертвите от коронавируса.
Организаторите отправиха жест към медицинските служители по света за усилията им в борбата с коронавируса, като главен герой в церемонията беше Ариса Цубата. Тя е състезателка по бокс, но работи още като медицинска сестра.
На сцената Цубата се появи на пътека за бягане, а артисти представиха в цветен танц връзката между органите в тялото. Впоследствие спортисти, здравен работник и човек в неравностойно положение издигнаха знамето на Япония.
В следващия епизод беше показано наследството на японците в дърбообработването по звуците на музика от известни видеоигри. По артистичен начин дървени платформи бяха сглобени под формата на олимпийските кръгове.
Използваната дървесина идва от поддръжката на дървета, които са посяти при предишното олимпийско домакинство на Токио през 1964 г. Тогава представители на участващите държави са донесли семена на растителни видове от родината си.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.