Осъдиха двама шофьори – опитали да подкупят полицаи

Днес състави на Окръжен съд Разград разгледаха две дела, при които шофьори на МПС са предложили и направили опит да дадат подкупят полицаи на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда.

По първото дело Разградският окръжен съд постанови условна присъда и наложи глоба на мъж от село Раковски, подхвърлил 30 лева в полицейска патрулка, за да не му съставят фиш.

На 22 септември 2019 г. в Исперих подсъдимият Северин А. управлявал товарен автомобил „Мерцедес Спринтер” без включените задължителни през деня къси светлини. Полицейски служители от група „Охранителна полиция” при Районно управление на МВР- Исперих забелязали нарушението и спрели автомобила за извършване на проверка. Те разяснили на Северин, че следва да му бъде съставен фиш за глоба. За да не предприемат съответните действия и да не съставят фиш, обвиняемият предложил „да почерпи”. Едно от длъжностните лица го уведомил, че това, което има намерение да извърши, съставлява престъпление. Подсъдимият отишъл до автомобила си, върнал се обратното до полицейския автомобил и пуснал в багажника 3 банкноти по 10 лева.

В съдебната зала мъжът призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа по съкратеното съдебно производство, което съдът уважи и му наложи редуцирано с 1/3 наказание „Лишаване от свобода” за срок от 6 месеца, глоба 200 лева тригодишен изпитателен срок.

По второто дело съдебният състав призна за виновен 47-годишния Синай Х. от село Духовец, Исперихско, за това, че предложил и направил опит да даде подкуп на полицаи, заради нарушение на Закона за движение по пътищата.

На 20 септември 2019 г. край с. Белинци обвиняемият управлявал лек автомобил „Форд Фокус” и бил спрян за проверка. За да не му бъде съставен акт за управление на МПС без книжка, той поставил върху кората на багажното отделение на полицейския автомобил сумата от 40 лева.

Пред съда подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на защитата на Синай Х. за провеждане на съкратено съдебно производство и му наложи наказание 4 месеца „Лишаване от свобода, глоба 200 лева и тригодишен изпитателен срок на присъдата.

И двете присъди подлежат на обжалване или протест пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.