Опозицията в Турция откри в избирателните списъци жена на 165 години и двама мъже на по 149

Опозицията в Турция изразява съмнения за честността на предстоящите на 31 март местни избори.

Основания ѝ дават съмнителни случаи на множество избиратели, регистрирани на един адрес, както и голям брой избиратели над 100 години, които присъстват в списъците.

Общо 6389 души над сто години присъстват в избирателните списъци в Турция. Данните на опозицията бяха съобщени от депутата от Народнорепубликанската партия Онурсал Адъгюзел. От формацията са анализирали избирателни списъци от 973 общини от всички 81 области в Турция, като са ги сравнили със списъците от 14 предишни вота.

Най-възрастната избирателка е на 165 години от централноанадолската провинция Кайсери, съобщи миналата седмица народният представител. По думите му, родената през 1854 г. Айше Екиджи се появява за пръв път в избирателните списъци. От НРП са открили и двама избиратели без фамилии на по 149 години.

В община Орта, област Чанкъръ (Централен Анадол, на север от Анкара) броят на избирателите е нараснал почти двойно от изборите през юни 2018 г. насам – от 8379 души на 16 401. Други будещи съмнения сред опозицията случаи са на регистрации на множество избиратели на един и същи адрес. Сред някои от тях са югоизточната област Шърнак, където в бивш празен полицейски участък са регистрирани 205 души, в черноморската провинция Артвин, където в 6 изоставени къщи по документи се водят 97 души, както и дори на Принцовите острови край Истанбул.

Опозиционните партии в Турция заявиха, че ще следят протичането на изборния ден на 31 март и процедурите след това.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.