ООН пак гласува за прекратяване на американското ембарго срещу Куба

Общото събрание на ООН одобри с огромно мнозинство резолюция, с която се иска прекратяване на икономическото и търговското ембарго, наложено от САЩ на Куба, като само САЩ и Израел се противопоставиха, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Този ежегоден призив, който се отправя от 31 години насам, получи 187 гласа “за”, два “против” и само един “въздържал се” – този на Украйна.

Кубинският външен министър Бруно Родригес, който говори пред Асамблеята непосредствено преди гласуването, осъди блокадата, която “нарушава правото на живот, здраве, образование и благосъстояние на всички кубинци” и представлява акт на война в мирно време.

Асамблеята провежда годишна сесия, на която призовава за прекратяване на блокадата, наложена през 1962 г., която не позволява на Куба да извършва транзакции в долари, да търгува с продукти, които преминават през САЩ и съдържат минимум 10 процента части, произведени там, и да използва финансовата система на САЩ.

Страните, които се намесиха в Асамблеята в подкрепа на Куба, много от тях твърди съюзници на САЩ, настояха, че ембаргото е едностранна мярка, тъй като не е било решено от Съвета за сигурност, че то представлява намеса в делата на други държави и че в крайна сметка наказва преди всичко кубинския народ, а не правителството.

САЩ твърдят, че ембаргото има за цел да насърчава правата на човекa. Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви, че САЩ лъжат, когато твърдят, че ембаргото не засяга здравната система на острова.

Според най-новите оценки на кубинските власти ембаргото е причинило щети в размер на 4,8 млрд. щатски долара в периода от 1 март 2022 г. до 28 февруари 2023 г. Щетите от 1962 г. насам, когато ембаргото влиза в сила, надхвърлят 159 млрд. щатски долара, според кубинското правителство.

24chasa.bg

Hits: 54

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.