Около 460 български и 260 румънски превозвачи се очаква да протестират в Брюксел

На 10 януари, 2019 г. от 9 до 13 часа (бг. време) българските превозвачи излизат на първия си масов протест срещу дискриминационни текстове в готвените нови регулации, известни като Мобилен пакет I.За целта рано сутринта на 10 януари, 2019 г. от Терминал 2 на летище София ще отпътуват два чартърни полета с 360 протестиращи. Към тях се очаква да се присъединят още над 100 български превозвачи и съмишленици, живеещи в района на белгийската столица или пътуващи със собствен превоз. Към българските протестиращи на белгийския площад Шуман се очаква да се присъединят около 260 румънски протестиращи превозвачи.

 

Протестът е обявен като “Международен протест на превозвачите срещу Мобилен пакет 1”. Протестиращите ще изразят своята позиция чрез следните призиви:

Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!

“НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!”

“Европа на две скорости – заден ход за транспорта!”

“Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!”

“Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!”

“Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!”

 

Освен митинга на площад Люксембург, в протестните действия ще се включат и 10 камиона, които ще бъдат позиционирани на площад Cinquantenaire, на около 500 метра от мястото на протеста.

Протестът на българските превозвачи е подкрепен от всички политически партии, от българското правителство, от българския парламент и от българските евродепутати. На площада, редом с превозвачите ще застанат и официални лица, подкрепящи протеста, включително и българският министър на транспорта Росен Желязков.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта на автомобилния бранш е да заяви категорично пред евродепутатите от Транспортната комисия, че не приема готвените нови регулации.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.