Ограничението от 90 км/ч на “Тракия” остава поне за още половин година

Ограничението на магистрала “Тракия” в участъка между Чирпан и Стара Загора ще остане 90 км/ч поне още половин година, съобщи днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Заповед на пътната агенция от декември направи тази максимална скорост задължителна до 31 март, но сега се планира удължаването му до 30 септември. От изказването на Петя Аврамова обаче стана ясно, че вероятно ограничението ще се запази и след тази дата, тъй като до момента пари за ремонта на тези 40 километра от магистралата няма.

По предварителни данни са нужни 60 млн. лева, но сумата може да се промени, защото към момента дори не е ясна технологията, по която ще се направи обновяването. Като проблем Аврамова посочи, че е нужно цялостен ремонт на седем пътни съоръжения, а наличието на коловози било признак за сериозни проблеми в пътната конструкция на магистралата.

Министърът посочи, че след въвеждане на ограничението катастрофите в участъка са намалели. По повод предложението максималната скорост да е 90 км/ч само в активната лента и да е 140 км/ч в изпреварващата, която е в по-добро състояние, Аврамова уточни, че това принципно е възможно, но ще създаде риск от катастрофи и няма да има такава промяна.

 

За разсеяните глобата е 400 лева

Участъкът на “Тракия” между Чирпан и Стара Загора, както и този около разклона за Ихтиман, където също ограничението е 90 км/ч са любими за патрулите на “Пътна полиция”. За момента няма официална статистика колко души са глобени там, но със сигурност не са малко.

При ограничение от 90 км/ч и шофиране с обичайните за магистрала 140 км/ч провинилите се шофьори са заплашени с глоба от 400 лева и отнемане на една трета от полагащите се 36 контролни точки.

Както “Дневник” писа, от началото на март на “Тракия” тече един сериозен ремонт и той е на мост при километър 89-и.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.