Ограничават пазарите за животни заради африканска чума по свинете

Превантивни мерки срещу появата и разпространението на Африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия.

Заседанието ръководи зам.-областният управител Евгени Драганов, а повод за свикването му бе констатирането на положителен резултат за заболяването в  Повеляново, област Варна, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Разград.  

Превантивни мерки срещу появата и разпространението на Африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия. Заседанието ръководи зам.-областният управител Евгени Драганов, а повод за свикването му бе констатирането на положителен резултат за заболяването в  Повеляново, област Варна, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Разград.  

В началото на заседанието представителите на ОДБХ-Разград директорът д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов представиха досега взетите мерки на национално ниво във връзка с установения случай. Той отново е констатиран при диво прасе, което според ветеринарните власти е потвърждение, че заразата съществува в дивата природа, а целта е да не бъде допусната при стопанствата тип „заден двор“, а чрез тях и  големите животновъдни обекти, тъй като това ще се отрази на икономиката в съответния регион.

150 човека работят пряко, а още 1000 са косвено ангажирани с дейността на най-големия свинекомплекс на територията на Разградска област – „Агротайм“ЕООД –Исперих, съобщи неговият собственик Иван Иванов. Той предложи институциите за извършват по-строг контрол при проверките си в няколко аспекта: по отношение на нерегламентираните пазари за животни, на малките цехове, които преработват месо и имат възможност да го смесят с месо от диво животно. Шефът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ Кирил Колев съобщи, че миналата година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви прасета, той сподели един от основните проблеми при установяване на заразата – в страната има само една действаща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград обявиха, че това е променено, тъй като институтите също вече имат правомощия да изследват проби, с което лабораториите се увеличават с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат във Велико Търново.

Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата тип „заден двор“ може да се отглеждат до 3 прасета, без свине-майки, призоваха също за бдителност ловците, които са и собственици на такива стопанства, тъй като рискът от пренасяне на заразата в такава ситуация е голям.

Всички участници в заседанието се обединиха около становището, че много важна е ролята на местната власт при прилагане на превантивните мерки срещу появата и разпространението на Африканската чума по свинете. Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент да предложи на областния управител Гюнай Хюсмен в най-скоро време да организира среща с общинските кметове на общините в близост на „Агротайм“ – Исперих, Кубрат, Завет, Самуил и Разград, за да се уведоми чрез тях населението за превантивните мерки.

Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от областния управител със следните мерки: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничаване достъпа до пазарите за животни; кметовете на населени места да информират ветеринарните лекари по общини и в случай, че имат информация за нерегламентирано отглеждане на прасета с цел изпълнение на Закона за ветеринарната дейност; да се засили контролът за нерегламентирано движение на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на МВР да уведомяват ОДБХ при установяване на такова; да се инспектират местата за съхранение на труповете на отстреляните диви свине и спазват стриктно мерките за биосигурност след отстрела на дива свиня.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.