Общинската избирателна комисия в Разград получи ключа и печата

Общинската избирателна комисия  в Разград встъпи в правомощията, след като зам.-кметът и изпълняващ функциите кмет на община Разград Добрин Добрев връчи на председателя Ралица Стефанова Костова-Цветанова печата, с който комисията ще работи, и ключа за осигуреното за нея помещение.

Добрин Добрев пожела успешна и ползотворна работа на ОИК за провеждането на местните избори и заяви, че администрацията ще оказва пълно съдействие. „Повечето от членовете на комисията имат необходимия опит, защото са участвали и в други ОИК и Районни избирателни комисии, и знаят естеството на работа“, каза зам.-кметът. Той изрази убеденост, че всички осъзнават сериозността за готовността на изборите и ще съумеят те да бъдат проведени според правилата.

Председателят на Общинската избирателна комисия декларира от името на комисията, че ще работят за провеждането на честни и справедливи избори. „Разчитам на целия състав на ОИК и на общинската администрация и смятам, че както е било досега ще бъдем добър екип“, подчерта Ралица Костова.

Зам.-председатели на комисията са Албена Тодорова Тодорова-Йорданова, Юмгюл Ахмедова, Цветелина Ботева и Светлана Неделчева. Секретар е Жоро Чобанов, а членове – Зорница Якимова, Виктор Викторов, Филип Стоянов, Георги Райков и Евгения Кочанова.

Общинската избирателна комисия ще се помещава в стая 106 на община Разград. Веднага след официалното връчване на печата тя проведе и първото си заседание. Решенията са публикувани на сайта й.

Сред първите решения на комисията е определяне броя на мандатите за общински съветници в община Разград при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Както при последните няколко изборни процедури мандатите остават 33. Броят на мандатите за общински съветници се определя в зависимост от броя на населението на общината към 4 август 2023 г. (датата на обнародване на указа на президента на България за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове). Населението на общината се определя въз основа на регистрите за населението, водени от общинските администрации в съответната община, и включва всички граждани, които имат постоянен адрес на територията й. Броят на населението се установява със справка от съответното териториално звено на ГД „ГРАО“ в МРРБ. Справката, извършена от ОИК-Разград, сочи, че адресно регистрирани по постоянен адрес на територията на община Разград към 15.07.2023 г. са 64399 души.

Със свое решение ОИК определи срокове за подаване на документи за регистрация на инициативните комитети в ОИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както следва: от 09:30 ч. на 12 септември 2023 г. до 17:00 ч. на 18 септември 2023 г. (не по-късно от 40 дни преди изборния ден); а за регистрация на партии, коалиции и местни коалиции – от 09:30 ч. на 14 септември 2023 г. до 17:00 ч. на 18 септември 2023 г. Избран бе и говорител на ОИК – Юмгюл Ахмедова.

В община Разград населените места, където ще има избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври, са 22 – общинският център и 21 села, каза секретарят на общината Нели Добрева. А избирателните секции са 68.

Fсвен на сайта на ОИК-Разград и на информационното табло, разположено във фоайето на Община Разград на адрес: гр. Разград, бул. „Бели Лом” № 37А, гражданите могат да получават информация относно организацията на местните избори и на сайта на Община Разград в секция „Избори”.

/e-Razgrad/

Hits: 97

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.