Разград – сред десетте български общини, присъединили се към Мисията на ЕС за адаптация към изменението на климата

Разград е сред десетте български общини, присъединили се към Мисията на ЕС за адаптация към изменението на климата. Това съобщи при посещението си в Разград Светлана Жекова – международен експерт по политики за околната среда и изменение на климата и член на Борда на Мисията на ЕС за адаптация към изменението на климата. Тя представи основните цели на Мисията пред председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кмета Мирослав Грънчаров, както и предимствата за общините, подписали Хартата на Мисията, информират от пресслужбата на местната администрация..

Жекова обясни, че сред целите на Мисията е проблемите, свързани с адаптацията към климатичните промени, да се представят освен на национално, и на регионално ниво пред местните власти, които да получат възможност чрез нови, оригинални решения да подготвят гражданите да разберат по-добре климатичните рискове. В ЕС Хартата е подписана от над 250 общини, от тях 150 ще бъдат подкрепени за съвместно създаване на визия и разработване на решения за необратима адаптация към климатичните промени. В 75 от най-уязвимите региони ще  бъде подпомогнато внедряването на демонстрационни модели за адаптация. В началото подкрепата е свързана с техническа помощ и обмяна на опит. Предвижда се да се разпределят 120 милиона евро грантово финансиране за реализиране на демонстрационни проекти и природно-базирани решения в областите: земеделие и горско стопанство; критична инфраструктура и рискове за здравето.

Първата координационна среща на подписалите Хартата ще се проведе на 26 януари в Брюксел с възможност и за онлайн участие, а платформата за изпълнение на Мисията, на която ще се публикуват добри практики и инициативи, ще е активна в края на март 2023 г.

Светлана Жекова поздрави ръководството на Община Разград за активността в реализацията на инициативи в областта на екологията, сред които разработване на инвестиционна концепция за изграждане на водородна индустриална зона, която пък е сред първите в страната, допълват от пресслужбата на администрацията.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.