Обществен съвет ще следи въвеждането на тол системата

Към министъра на регионалното развитие и благоустройството ще бъде създаден Обществен консултативен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване на база време и на база изминато разстояние след взето от Народното събрание днес решение.

По време на разисквания за електронните винетки в парламента министър Петя Аврамова приветства създаването на новия орган, в който да се говори за проблемите и да се търсят решения с партньорски институции и браншови организации.

Електронното таксуване е най-голямата и съществена реформа в ресора на МРРБ през последните години. С нея ще осигурим реално заплащане за използването на пътищата, без да се натоварва бюджетът на гражданите. Тежкотоварният трафик, който повече руши пътищата, вече ще плаща за изминато разстояние. Добрата новина е, че събраните около 1 млрд. лв. годишно ще се изразходват само за рехабилитация на пътищата или за строителството на нови, каза министър Аврамова. И подчерта, че пътният сектор ще е първият, който ще се самоиздържа. Само след няколко години хората ще започнат да виждат строителство и ремонти на пътища, очаквани с десетилетия и станали възможни именно заради приходите от тол системата. В момента Агенция „Пътна инфраструктура” не разполага с необходимия ресурс за нуждаещите се от ремонт 8000 км от общо около 20 000 км републикански пътища.

Въвеждането на система е процес, който ще продължи през цялата 2019 г., тъй като все още има валидни хартиени винетки, а в средата на годината ще бъде въведена и тол системата за тежкотоварните автомобили с първоначален тестови период, каза още министър Аврамова.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.