Обсъдиха перспективите за развитие пред Разград и областта

Местна конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще”, изпълняван от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия, се състоя днес в Разград.

На нея представители на местната власт и експерти очертаха перспективите и стратегиите за развитие на областта като част от Северен-централен район на планиране, политиката на сближаване за новия програмен период 2021-2027 г., както и постигнатите резултати и добри практики от предишния програмен период 2014-2020 г.

В дискусията участие взеха областният управител Драгомир Златев, Светлин Симеонов, директор “Административно правно обслужване, финанси и управление на собствеността” в областната администрация, Добрин Добрев – зам.-кмет на Разград, зам.-кметовете на Исперих – Аксел Кючюк, на Завет – Ертан Бахар, на Самуил – Севим Рамаданова, и на Цар Калоян – Белгин Хюсеин. Участваха още Данаила Савова – от Община Лозница, управителят на Областния информационен център в Юлиян Данаилов и директорът на фирма “Иноксис” Радомир Рашков.

Домакин на дискусията бе Художествената галерия “Проф. Илия Петров“ , тъй като БТА все още няма свой пресклуб в Разград. Галерията е един от обектите, обновени от Община Разград по европейски проект. Модератор на разговора бе кореспондентът на БТА за областта Садет Кърова.

България е част от европейското семейство

Приветствие към всички присъстващи на форума отправи областният управител на Разград Драгомир Златев. “Ние сме част от Европейския съюз не само географски и исторически, а сме част от европейското семейство”, отбеляза той пред участниците на форума. Златев благодари на всички експерти и представители на местната власт, които се включват в днешната дискусия по политиките на сближаване, в търсене на изпълнение на приоритетите на Европейския съюз.

Областният управител отбеляза важната роля на всички общини в областта, на които също благодари, че са направили всичко възможно европейските проекти и добрите резултати от тях да стигнат до всички заинтересовани страни в областта.

Над 40 милиона лева договорен ресурс за община Разград

„Над 40 милиона лева е договореният финансов ресурс по оперативните програми в община Разград“, посочи зам.-кметът на общината Добрин Добрев.

Общо 22 са проектите, финансирани по оперативните програми в периода 2014-2020 година, по които Община Разград е водещ кандидат: Седем са проектите по ОП “Региони в растеж”, осем по ОП “Развитие на човешките ресурси”, по ОП за храни и/или основно материално подпомагане проектите са три, също толкова са по ОП “Добро управление”, а по ОП “Околна среда”, проектът е един, но изключително мащабен и стратегически за развитието на цялата област.

Сред добрите практики Добрин Добрев открои резултатите по проект “Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на гр. Разград”, по който е подобрена материалната база и социалната инфраструктура в 13 детски и учебни заведения и други проекти.

Едва 18 на сто от европейските средства са достигнали до Северна България

„Едва 18 процента от европейските средства са стигнали до Северна България,“ коментира  Юлиян Данаилов, управител на Областен информационен център – Разград.

Пред участниците в дискусията Юлиян Данаилов изнесе данни, от които стана известно, че над 40 на сто от средствата за бизнеса, които предоставя Европейският съюз, са привлечени в София. Според него през последните 15 години и през двата програмни периода концентрацията на средствата в столицата и други големи градове на страната е довела до задълбочаване на регионалните различия.

Според Юлиян Данаилов европейското финансиране представлява около 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. “То не е заместващо на националните политики, а допълващо тяхното въздействие”, припомни експертът.

Развитие на социалната инфраструктура в Исперих

„В община Исперих най-много са реализираните проекти в социалната инфраструктура“, стана известно от думите на Аксел Кючюк, заместник-кмет на общината.

Проекти за над пет милиона лева е осъществила Община Лозница

Проектите, осъществени от Община Лозница през програмен период 2014 – 2020 г., са на обща стойност 5 049 008 лева. Данните изнесе Данаила Савова, директор на дирекция „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности“ в Община Лозница.

Европейски средства за по-качествен живот в Община Самуил

„Община Самуил разчита на европейските средства за по-качествен живот на хората“, коментира зам.-кметът Севим Рамаданова.

Община Завет се похвали с мащабна инвестиционна програма

„Програмен период 2014-2020 г. е периодът на най-мащабната инвестиционна програма, изпълнявана от Община Завет“, отбеляза зам.-кметът Ертан Бахар.

Топъл обяд и укрепване на административния капацитет в Община Цар Калоян

„За новия програмен период продължават програмите за топъл обяд, грижа в дома и укрепването на капацитета на общинската администрация“, коментира зам.-кметът на Цар Калоян Белгин Хюсеин.

Фирмите, които не се възползват от европейско финансиране, изостават

„Фирмите, които не се възползват от европейското финансиране, изостават“, смята управителят на фирма “Иноксис” Радомир Рашков.

Основната цел на реализирания от БТА проект е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.

/e-Razgrad/

Hits: 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.