Областният управител ще съдейства за подобряване на връзките между „Социално подпомагане“ и местната власт

Областният управител Владимир Димитров проведе работна среща с директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Разград – Татяна Костова, съобщиха от пресцентъра на администрацията.
Поводът – допирни точки в работата на двете институции и бъдещо сътрудничество. Във връзка с това един от акцентите на срещата бе подобряване на координацията между държавните институции и местната власт, за което областният управител ще окаже необходимото съдействие.
В срещата стана ясно още, че областна администрация може да окаже експертна помощ при редица въпроси, касаещи подпомагане дейностите на Регионалната дирекция за подобряване условията на работа на социалните работници чрез експертна техническа помощ при планиране на ремонтни дейности, както и в пряката им работа за подобряване на административното обслужване на гражданите.
Димитров също каза, че ще подпомага и наблюдава процесите по реализиране на програмата „Топъл обяд“, съфинансирана от Европейския социален фонд, която е част от цялостната национална политика за смекчаване на бедността и намаляване на последиците от нея.
Каквото зависи от нас като администрация, ще го направим, съпричастни сме с проблемите в социалната сфера, коментира Владимир Димитров, а Татяна Костова обясни, че координацията между общините при планиране и функциониране на социални услуги на областно ниво е най-важна и би разчитала областният управител да помогне в това отношение. „Важно е, когато в някоя община липсва дадена социална услуга, а в друга, където има работеща такава и капацитетът позволява – хората да използват услугата в другата община“, допълни Костова.
Татяна Костова информира, че в момента в Агенцията за социално подпомагане се изготвя проект на Национална карта на социалните услуги, въз основа на анализите на потребностите и предложенията за планиране на социални услуги от общините. Когато проектът бъде готов, областният управител и кметовете на общини в областта ни ще имат задача да организират обществено обсъждане на частта й, описваща социалните услуги в региона ни.
В края на срещата бе инициирано предложение от двете страни за организиране на работна среща между отговорните институции, с цел подобряване на комуникацията и координацията за спешна реакция при случаи на лица, изпаднали в криза – бездомни лица, лица с увреждания останали без близки и без необходимата грижа, самотно живеещи възрастни хора, както и жертви на домашно насилие. Срещата бе планирана за края на месец август, с участие на институциите и организациите, имащи отношение към проблема.
/e-Razgrad/

Hits: 65

2 Replies to “Областният управител ще съдейства за подобряване на връзките между „Социално подпомагане“ и местната власт”

  1. Другия път се снимайте в някой офис на Социално подпомагане, да видите действителността на живо!!!
    Що не им осигурите нови компютри, щото сегашните са на по 20 години, например?

  2. Областният управител е представител на правителството и държавната власт в някой от неговите областни региони!!!
    Очаквам преди изборите, да се ремонтират помещенията за прием на граждани! И сега Социално помагане работи добре, за срамно ниско възнаграждение! Защо не подобрите заплатите им, а обсъждате топъл обяд???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.