Няма риск от замърсяване на водата в Разград, но областният управител ще търси начин коритото на река Бели Лом край Дряновец да бъде почистено

Няма риск да бъде замърсена питейната вода на Разград заради затлаченото в района на Дряновец корито на река Бели Лом.

Това увериха управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД инж. Стоян Иванов и представители на РИОСВ – Русе, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Долен Дунав“ на работна среща, инициирана от областния управител Гюнай Хюсмен. В заседателната зала на присъстваха само инж. Иванов и подалият сигнала за възможен риск от замърсяване общественик инж. Мариян Цанев. Останалите участници се включиха в дебата онлайн.

От пресцентъра на областната управа съобщават още , че на срещата станало ясно, че от кладенците, от които „Водоснабдяване-Дунав“ подава вода на града и околните населени места, редовно се вземат проби, които не показват отклонение от нормата. Според специалистите на практика е невъзможно замърсяване да се просмуче в подпочвените води и да стигне до сондажите на В и К.

„Хубаво е, че няма непосредствена опасност за питейната вода и здравето на гражданите. Въпреки това сме длъжни да вземем мерки за разчистване на коритото на Бели Лом от растителност и наслоявания“, заяви областният управител. Той обяви, че вариантът това да се случи е да бъде отпуснато финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. За целта областната администрация ще изготви технически проект и ще го внесе за разглеждане от Комисията. Това ще е четвъртата такава разработка на управата. Другите три са за разчистване коритата на реките Сазлъка, Топчийска и Крапинец.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.