Няма опасни язовири след обилните дъждове в Разградско

В Разградско няма потенциално опасни язовири след падналите през последните дни обилни валежи.

Това показа проверка, разпоредена от областния управител Иван Борисов. Данните за ситуацията са актуализират всекидневно с информация, подготвена от операторите, собствениците и дежурните в общинските администрации.

Няма постъпили сигнали за критични ситуации или проблеми с водоемите, намиращи се в региона. Няма застрашени населени места и обекти от инфраструктурата. В язовирите е осигурен достатъчен свободен обем, който да може да поеме евентуално формирана висока вълна и няма опасност от неконтролирано преливане. Аварийните групи са уведомени за обстановката, оборудвани са и са инструктирани за действие при необходимост.

В областта са регистрирани и се наблюдават 34 язовира. За потенциално опасни се смятат категоризираните в първа и втора степен. За област Разград в първа степен са Бели Лом, Балкански, Желязковец, Каменна чешма, Осенец, Пчелина 2, Богданци, Брестовене и Хърсово. От втора степен са Сейдол 1 и 2, Хърсово, Трапище, Островче и Пчелина 1.

Към момента Бели Лом е пълен на 30 % от обема си, превантивно се прави контролирано изпускане 20 л. в секунда. Желязковец е пълен на 70 %, прави се контролирано изпускане от 25 л. в секунда. Каменна чешма е пълен на 70 %, контролираното изпускане е от 30 л. в секунда. Осенец е пълен на 50 %, Богданци на 70 % и Хърсово на 50 %. Язовирите Китанчево и Брестовене са почти празни.

Състоянието на язовирите от втора степен е следното: Островче е пълен на 60%, Трапище на 30%, Сейдол 1 на 50 %, Сейдол 2 на 50 % и Пчелина 1 на 70 %.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.