Няма да има промяна в датите за пролетната ваканция на учениците

Министерството на образованието и науката (МОН) няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците, съобщи пресцентърът на министерството. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде според графика на МОН – от 3 до 11 април включително. За дванадесетокласниците ваканцията остава от 8 до 11 април включително.

Предложението за промяна на ваканцията дойде миналата седмица от отрасловия съвет към министерството на образованието: първата част от ваканцията да е между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротациионно присъствено обучение. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период. Втората част от пролетната ваканция се предлага да е от 29 април до 9 май, за да се съчетаят почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден и да се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Необходимостта от промяната в графика с ваканциите отрасловият съвет мотивира със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. Родители и учители обаче се противопоставиха на предложението за промяна, защото се прави в последния момент и проваля плановете им за отпуски.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.