Ню Йорк с нов губернатор – за първи път жена

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, принуден да подаде оставка заради обвинения в сексуални посегателства и неуместно поведение спрямо няколко жени, заяви в прощална реч, че е жертва на “медийно и политическо безумие”, предаде Франс прес.

“Истината ще излезе наяве, сигурен съм”, каза Куомо. Неговият мандат изтича и в първите минути на вторник местно време Кати Хокъл, която беше досегашен вицегубернатор на щата, полага клетва като първата жена губернатор в историята на Ню Йорк, допълва Асошиейтед прес.

В прощалната си реч Куомо припомни някои от големите постижения на управлението си – легализирането на еднополовите бракове в Ню Йорк и увеличаване на минималната надница на 15 долара.

Независимо разследване в щата Ню Йорк заключи, че Куомо е тормозил сексуално 11 жени, повечето от които негови сътруднички и служителки, припомня Франс прес. Той винаги е отричал тези твърдения. Но под натиска на водещи фигури от Демократическата партия да подаде оставка, Куомо обяви, че се оттегля. Оттеглянето обаче няма да реши проблемите на Куомо, тъй като една от жените вече заведе иск срещу него. Отделно Куомо може да бъде разследван и дали е заблудил обществеността относно смъртните случаи от COVID-19 в старческите домове с цел да защити репутацията си на лидер, който успява да овладее пандемията. Куомо може да бъде разследван и за това дали е получил неправомерно помощ от щатски служители за написване на книга за пандемията, донесла му 5 милиона долара, допълва АП.

Новата губернаторка на Ню Йорк сега ще трябва да се справи с овладяване на пандемията, което е огромно предизвикателство. Хокул ще трябва да реши и дали да се носят задължително маски и да въведат задължителни ваксини за определени групи хора. Освен това безработицата в щата си остава висока.

Хокул ще трябва първо да състави свой екип, който ще ѝ помогне да доизкара мандата на Куомо в идните 16 месеца. Тя вече каза, че не е работила в тясно сътрудничество с Куомо и не е знаела за обвиненията за сексуален тормоз, преди те да бъдат направени обществено достояние. Тя се зарече, че няма да допусне никога нейното работно място да бъде дефинирано като токсична работна среда. Хокул планира да остави служителите от ерата на Куомо още 45 дни на поста им, докато интервюира нови кадри, които да назначи. Тя заяви, че не иска да задържи на работа никой, за когото се установи, че е действал неетично.

Клуб Z

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.