Новата формула за изчисляване на пенсиите ги намалява с над 200 процента

След първия ми текст, който написах във Фейсбук по темата за новата формула за изчисляване на пенсиите, ми се обадиха много хора, част от тях дойдоха и донесоха

свои изчисления, в които има някъде около 300-400 лева, дори един от примерите беше за 480 лева намаление на пенсиите, което е над 200 процента. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” бившият депутат Гроздан Караджов. Според него новата формула изобщо не е била правена като реформа, с необходимото обсъждане и с необходимото разяснение. Никъде в медиите и в парламента няма да видите разчет, в който да се покаже ясно, че тези 37 процента, които вчера бяха променени на 31 процента, ще бъдат засегнати и второ, че ще бъдат засегнати с толкова сериозни суми, каза още бившият депутат. Според него мотива, че всички биха избрали трите си най-добри години е фалшив мотив и с него е била вкарана въпросната промяна и е било казано, че това се касае за много ограничен кръг от няколко хиляди тариката, да ги наречем, които са си правили фалшиви документи и по този случай ние сега трябва да направим тази реформа, коментира още Караджов. Сега става ясно, когато новите пенсионери започват да си взимат пенсиите, че такива драстични са разликите, каза още той. Само за тази година потърпевшите от новата формула за пенсиите ще са към 22 000 души. Това ще продължи в следващите 15 години, като цифрата на тези хора ще намалява, но не с много. По мои сметки държавата ще спестява по над 1 милиард. Това е опит НОИ да прехвърли проблемите от болната глава на здравата. На тези хора трябва да се даде шанс и да си изберат по коя от двете формули да се изчислява пенсията им. Те нямат никаква вина. Държава трябва да поеме своята отговорност и да доплати. Цялото общество е разтресено. Това е дин грабеж. Никога не съм получавал толкова обаждания на засегнати хора. Може да има сериозни протести, прогнозира Караджов.

Гост в студиото беше и Драгомир Драганов, директор на Дирекция “Анализ, планиране и прогнозиране” в НОИ, който защити различна теза. Запознати сме с аргументите на г-н Гроздан Караджов. Осигурителната система е базирана на определени принципи, които трябва да се спазват. Размерът на пенсията зависи от различни фактори. Един от факторите е времето на пенсиониране, друг е стажа. 2015 година бе взето решението за отпадането на най-добрите 3 години. В Кодекса за социално осигуряване ясно бе записано, че това влиза в сила от 1 януари 2019 година. Не сме ние, които можем да коментираме една евентуална промяна. НОИ няма тези правомощия, разкри Драганов.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.