Нинова: Не прецених правилно последствия от оставката си, когато я подавах

Когато подавах оставката си, смятах, че така е морално председателя, лидера да поеме отговорност за резултатите от изборите и понеже в БСП от няколко години имаме остри спорове,

така че дадох изход тези спорове да се решат по най-достойния начин – да се излъчат кандидати, да отидем пред партията и да бъде избран по-добрия, а другия да замълчи и да започнем да работим заедно. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Корнелия Нинова, председател на БСП. Две причини ме накараха вчера да се откажа от подаването на оставката. Събитията след оставката – моята грешка е, че не прецених правилно последствията, че подходих принципно както винаги, дайте отиваме на състезание и по-добрия да спечели. Нищо подобно не се случи. Първата причина е, че започна търговията за БСП – започнаха лобита, групи, бизнесмени да се събират, да правят планове, да излъчат кандидат, който е удобен, тръгнаха по структурите да демотивират хората, да ги натискат. Това ме притесни, защото виждах как това, което последните три години градихме, просто изтича, разсипва се – започват процеси на разделение и на агресия едни срещу други в партията. Втората причина е реакцията на членовете на партията и симпатизантите – след оставката ми, моето впечатление е, че партията една седмица беше в ступор – председателя подава оставка, опозицията излиза по всички медии и ме громи, което нашата партия много не одобрява и беше едно мълчание и ступор. В момента, в който тръгнаха интересите по структурите на БСП, да ги делят, да ги уговарят за един или друг кандидат, срещу мен и така нататък – този ступор прерасна в гняв. Започнаха декларации, решения на общите на партийните организации, на областните съвети.

Най-притеснителното, което досега не съм казвала досега е, че започнаха членове и цели структури да изявяват желание да напускат партията и започнаха да връщат партийни книжки. Това направо ме стресира, коментира Нинова. В крайна сметка си дадох сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП, поне временно. След време тя щеше да се стабилизира, но ни предстоят местни избори и щяхме да отидем на тези местни избори разбити и това ме накара да мисля как да реагирам, допълни председателят на левицата.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.