Нели НИКОЛОВА: “Аргонавти на Свободата – Гарибалди и българите” – една изложба, която да се преживее!

Ще я открие лично Почетният консул на Италия за Русе, Варна, Шумен и Бургас г-н Антонио Таркуинио

По покана на Регионален исторически музей – Разград за Празника на града в Разград гостува изложба на Регионален исторически музей – Варна „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите”. Тя ще бъде официално открита за посещение на 27 януари 2020 г. в 16:00 часа в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”, като специално за събитието ще дойде Почетният консул на Италия за Русе, Варна, Шумен и Бургас г-н Антонио Таркуинио и лично ще открие експозицията.

В навечерието на изложбата разговаряме с Нели Николова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Разград.

 

– Как  се появи идеята гражданите и гостите на Разград да имат възможността да се докоснат до личността на Джузепе Гарибалди и гарибалдийците?

 Идеята да подарим на разградчани тази изложба за Празника на града възникна в началото на октомври миналата година, когато с колеги участвахме в национална научна конференция по повод 60-годишнината на Музея на Възраждането във Варна. В предварителните ни разговори с колегите от Варненския музей, както и с г-н Таркуинио стана ясно, че изложбата е изключително интересна, създадена е по инициатива на Музея на Възраждането във Варна, със съдействието, лични контакти  и безвъзмездна помощ на Почетния консул на Италия. Първото ѝ експониране, разбира се, е във Варна, после е гостувала в  Шумен, Велико Търново, Карлово и Ямбол.

 

Заглавието на експозицията е интересно – защо „Аргонавти на свободата”?

В заглавието на изложбата е използвана една фраза, която Гарибалди казва по повод  Похода на Хилядата – в своите спомени, които са публикувани, той ги нарича точно така – Аргонавти на свободата. Самият Джузепе Гарибалди, заедно с Камило Кавур, Виктор Емануил II и Джузепе Мацини е считан за един от „бащите на Отечеството на Италия. Като революционер той взема дейно участие в обединението на Италия и в Италианската революция. Гарибалди е съдбоносен за италианското Рисорджименто, лично ръководи и се сражава в голям брой военни кампании, които позволяват създаването на обединена Италия. Опитва, най-често, да действа от позиция на закона, което прави названието „революционер“ неточно: произведен е в звание генерал от временното правителство на Милано през 1848 г., генерал на Римската република от 1849 г. от Военния министър и в името и със съгласието на Виктор-Емануил II, води Похода на хилядата.

 

Какво съдържа експозицията, която ще гостува в Разград, кои са най-атрактивните експонати?

Основната идея на експозицията е да представи  делото на Джузепе Гарибалди и влиянието му върху българите през 19-ти век. Един от най-интересните експонати е  знамето, което е на един от полковете, предвождани от Гарибалди. Знаменосец е Винченцо Пиетрогранде. Тази  светиня участва в Похода на Хилядата към Сицилия през 1860 г., сражението при Аспрамонте 1862 г., и Ментана през 1867 г., както и в други кампании. Експозицията включва също снимка с автограф на Гарибалди, снимки на българи – гарибалдийци. Тъй като има сведения, че през 1864 г. Хаджи Димитър и Г.С.Раковски се срещат с Гарибалди, има и експонат, който отразява отношението на Раковски – броят на в. „Българска дневница”, в който Раковски изказва, че „гласът на Гарибалди е глас Божи”.  Част от изложбата са и ризи с шалчета и шапка, които  представят униформите на гарибалдийците.  Интересна идея отразяват и рисуваните портрети с автор италианският художник Алесандро Киараппа. Разбира се, цялата информация за историческия период, личността на Гарибалди и българите – гарибалдийци е представена в текстове на табла. Но нека да не разказваме за всичко, нека оставим на публиката и възможност за изненади.

 

Нека да отправим покана към гражданите и гостите на Разград да дойдат и да видят  изложбата.

Дори бих казала – да дойдат и да я преживеят! Защото тя наистина е много интересна и ще събуди много емоции у публиката. Официалното откриване е на 27 януари – понеделник, в 16:00 часа в залата на Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. И специално ми се иска да наблегна на факта, че ще я открие лично Почетният консул на Италия за Русе, Варна, Шумен и Бургас г-н Антонио Таркуинио. За откриването ще дойдат и колеги от Регионалния исторически музей – Варна, за да представят концепцията на експозицията.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.