Нелегално пребиваващият в страната и задържан с канабис в Подайва сириец остава в ареста

Окръжен съд – Разград потвърди определената от Районния съд в Исперих мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 60-годишния сирийски гражданин М.Ю, съобщиха от ппресслужбата на институцията.

Самоличността му е установена по негови твърдения, тъй като не е представил никакви документи за самоличност. Той беше задържан на 19 януари при извършено претърсване в частен дом в исперихското село Подайва.

Роденият в Дамаск мъж е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство по описа на РУ – Исперих, за извършени от него две престъпления. Първото е, че на 19.01.2023 г. в село Подайва, без надлежно разрешително е държал високорисокови наркотични вещества – около 46 гр. канабис (марихуана) на обща стойност 276 лв.

Според второто обвинение – на неустановена дата през периода от 01.01.2022 г. до 19.01.2023 г. в района на ГКПП – Лесово, влязъл през границата на страната от  Турция без разрешение.

Обвиняемият и неговият служебен защитник поискаха съдът да измени мярката за неотклонение в парична гаранция.

Тройният съдебен състав прецени, че е налице обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен. И за двете деяния е предвидено наказание „лишаване от свобода“, като за първото НК предвижда от 1 до 6 години, а за второто до 5 години и глоба от 100 до 300 лева.

Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с оглед на данните, че пребивава нелегално в страната, без документи, без адресна регистрация и без данни за препитание. Затова съдът счете, че най-подходяща остава мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване

/e-Razgrad/

Hits: 18

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.