На съд за опит за подкуп на полицаи – наказанието може да е до 10 години затвор и глоба от 15 000 лева

34-годишният Ш.А. е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Разград за предложен подкуп от 190 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Мъжът опитал да даде парите на полицейски служители, за да не съставят акт на негов приятел, след като при проверка се установило, че мъжът управлявал автомобила си след употреба на алкохол и без шофьорска книжка.

На 29 април 2023 г. обвиняемият пътувал с автомобила на свой приятел между селата Хърсово и Голяма вода. Колата била забелязана от полицейски екип, извършващ контрол на автомобилния транспорт, и били предприети действия за спирането й за проверка. Въпреки това водачът на МПС не спрял и след разминаването на двата автомобила, рязко ускорил скоростта. Тогава полицаите предприели действия за настигането му, последвало преследване, като в крайна сметка колата на нарушителя била спряна в задънена улица в село Богданци.

При последвалата проверка, станало ясно, че водачът на автомобила няма свидетелство за право на управление на МПС и е употребил алкохол, за което той сам признал. При тестване по надлежния ред с техническо средство било установено, че мъжът е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си 1,11 на хиляда.

Още докато подготвяли уреда за тестване, към полицейските служители се приближил обвиняемият Ш.А. и предложил да им даде пари. Мъжът бил предупреден, че извършва престъпление и ще бъде задържан, но той продължил да настоява и поставил пари под служебния таблет в полицейския автомобил – 190 лева. Последвало задържането му. Служителите на реда незабавно уведомили дежурния разследващ полицай, който пристигнал на място и извършил оглед. Образувано било бързо производство по случая.

Ако бъде признат за виновен Ш.А. може да получи наказание до десет години „лишаване от свобода“ и глоба до 15 000 лева. Предстои делото срещу 34-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 45

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.