На патронния празник на ОУ “Г.С.Раковски“ в едноименното село бе открита изследователска лаборатория за STEM обучение

Зам.-кметовете на Разград Добрин Добрев и Руска Вътева бяха гости на патронния празник на ОУ “Г.С.Раковски“ в едноименното село и откриването на изследователска лаборатория за STEM обучение, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Честването бе посветено на 200 години от рождението на български революционер Георги Сава Раковски.

С оглед спазване на противоепидемичните мерки тържеството се проведе по нетрадиционен начин – програмата прозвуча по училищната радиоуредба, учениците я слушаха в класните стаи, от уредбата чуха и поздравите от официалните гости.

След това директорът на училището Елка Неделчева представи на гостите новата изследователската лаборатория за STEM обучение, изградена по спечелен от училището проект по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН. Общата стойност на проекта е 55 550 лв., като 7550 лв. е собственият принос на учебното заведение. Партньори на училището при реализацията му са фирмите  “Богитекс-Иво Димитров“, която консултира екипа при разработването на проектната идея и съдейства при техническата му реализация и „Биовет“, която предоставя възможности за посещения и запознаване на учениците на място с производствения процес на фирмата, с използваните технологии, както и с възможностите за реализация в нея. „Биовет“ поема ангажимент и при необходимост да изпраща свои специалисти, които да се включат в процеса на обучение по природни науки в изследователската лаборатория.

STEM обучението е фокусирано върху науката, технологиите, инженерството и математиката, като обединява отделните предмети в интегрирана учебна програма, дава възможност на учениците да вземат активно участие в експерименти, както и да разработват проекти, насочени към опознаване на света около тях, развива познавателната и творческа дейност на децата.

При реализацията на проекта е ремонтирана и обзаведена класна стая с 12 работни места на ученици, закупен е хардуер, включващ интерактивен дисплей, лаптоп за учителя и устройства за учениците. Софтуерът предоставя достъп до мултимедийна библиотека, в която са на разположение 1200 3D анимации, 120 практически експериментални приложения и електронни учебници, достъпни са уроци по биология, география, физика, химия, математика, история, музика, езиково обучение, изобразително изкуство.

Гости на събитието бяха и началникът на РУО – Разград Ангел Петков, кметът на с. Раковски Сюлейман Салиев, общинският съветник Антон Монев, поздравителен адрес изпрати и областният управител Гюнай Хюсмен.

/e-Razgrad.bg/

Hits: 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.