На Острова гласуваха срещу отлагане на Brexit за втори референдум

Британските депутати в четвъртък гласуваха категорично срещу отлагането на Brexit, за да бъде проведен втори референдум по въпроса, както се надяваха привържениците на отмяната на вота на британския народ и провеждането на второ гласуване, предава AFP, цитирани от “Фокус”.

Три години след гласуването за излизане от Съюза, което ще остане в сила, само 85 народни представители подкрепиха предложението, а 334 гласуваха „против“, като повечето депутати от опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха.

След това депутатите одобриха с голямо мнозинство Лондон да поиска отлагане на Brexit от Брюксел и провеждане на ново гласуване за отхвърлената вече два пъти сделка на премиера Тереза Мей в скоро време. 412 депутати гласува „за“ срещу 212 „против“ предложението на правителството.

Вчера британският парламент гласува да няма Brexit без сделка. В САЩ пък започнаха да се появяват гласове, които да съветват Тръмп да окаже помощ на Великобритания в излизането от Европейския съюз.

“Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи. Това каза евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов пред “Фокус”.

“От тук нататък ще има поредица от гласувания в британския парламент. С какъв мандат ще отиде премиерът им Тереза Мей на срещата на върха на 21-22 март, за да помоли за отсрочка, въз основа на какво и колко дълга ще бъде, ще се разбере тогава. Според Малинов ще има отсрочка и тя ще е по-дълга от 6 месеца и Великобритания ще трябва да участва на евроизборите, а в момента на напускане на ЕС, те ще напуснат и ЕП. „Брекзит без споразумение щеше да постави десетки хиляди българи във Великобритания на изключителен стрес и много хора щяха да имат разбити житейски планове и усложнения на работа, щеше да се създаде нова атмосфера на крайна нетърпимост в страната от българи, румънци и поляци. Това е нещо за което общуваме с британската полиция и тя съобщава за увеличени този тип престъпления“, обясни той. Светослав Малинов каза още, че нашите сънародниците във Великобритания остават там при същите условия.

Няма да има специално отношение към тях от страна на британската полиция, и вътрешно министерство, няма да кандидатстват за оставане и нов статут, таксите в университетите си остават същите, каза още той.

Според него ще има втори референдум за връщане в ЕС, когато сегашното поколение – млади британци и млади професионалисти – осъзнаят, какво представлява Брекзит и вероятно ще се случи след 20-25 години.

Евродепутатът допълни, че референдум през тази или през следващите години не е разумно да се провежда, защото разделението във Великобритания не позволява подобен тип политически процес.

Междувременно, анализаторът на “Таймс” Хюго Рифкинд заяви:  „Не знам нищо. Никой не знае нищо.“

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.